asam pedas melaka |
Seekor ikan tenggiri
Halba secubit
Biji sawi 1/2 sudu kecil
Asam jawa
Serai 2 btg
Daun kesom 5 btg
Daun limau purut 3 helai
Bendi
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak 3/4 cawan
Bawang besar 1bj*
Bawang merah 6bj*
Bawang putih 2bj*
Belacan 1 in*
Kunyit 1 in*
Halia 1 in*
Cili giling 4 senduk*
Jintan manis secubit*
Jintan putih secubit*
*dikisar bersama
Cara-caranya:
• Tuang minyak, bila dh panas masukkn halba & biji sawi, biar kekuningan sket.
• Masukkan bahan kisar, gaul dan biar sampai sambal masak & garing.
• Letak serai & daun limau purut, gaul rata.
• Letak gula dan garam.
• Masukkan ikan tenggiri.
• Masukkan air asam jawa ikut sukatan masing2 depend korang nk masam dan pekat mcmane ye.
• Letak daun kesom dan biarkan mendidih.
• Akhir sekali letak bendi dan tutup api
○Jgn lupa rasa kuah.. ejas la mane yg patut ye :)
hirup camtu je pon sedappp ♡♡♡ |
No comments:
Post a Comment