Monday, May 25, 2020

RESEPI RENDANG DAGING MINANG



Daging lembu 3kg

Bahan Kisar
1. Serai 7 btg
2. Kunyit 2 inci
3. Halia 2 inci
4. Lengkuas 2 inci
5. Bawang besar 7 biji
6. Bawang putih 1 buku
7. Lada kering 1 genggam (kisar asing)

Bahan-bahan lain
1. Bawang besar 15 biji (hiris)
2. Daun kunyit 5 helai
3. Daun limau purut 1 genggam
4. Santan 2kg
5. Asam keping 2 kpg
6. Gula secukup rasa
7. Garam secukup rasa
8. Cili padi 10 biji - ditumbuk (optional)

Cara masak
1. Masukkan santan ke dalam kuali yg telah dipanaskan.
2. Masukkan bahan kisar, daun kunyit, cili kisar dan bawang hiris.
3. Biarkan sampai menggelegak.
4. Selepas 45 minit, kuah dah nampak kering sedikit, masukkan daging. Kacau dan biarkan utk kering lagi.
5. Selepas 15 minit, masukkan sedikit gula dan asam keping.
6. Selepas 1 jam 30 minit, masukkan 3 sudu teh garam dan limau purut.
7. Biar dan tunggu hingga rendang kering.
8. Selepas rendang kering dan berwarna gelap, matikan api dan boleh dihidangkan.


No comments:

Related Posts with Thumbnails