Monday, May 25, 2020

RESEPI SAMBAL GORENG ASLI JAWA



Bahan Hiris
1. Cili api 20 tangkai
2. Cili besar 6 tangkai
3. Bawang merah 10 ulas
4. Bawang putih 10 ulas
5. Halia 1 inci

Bahan Tumbuk
1. Lengkuas 1 inci
2. Ikan bilis 1 setengah genggam

Bahan Potong & Goreng
1. Tauhu 6 keping
2. Tempe 6 keping
3. Kentang 5 biji
4. Kacang panjang
5. Udang
6. Pedal ayam

Bahan-bahan Lain
1. Santan 1 cawan
2. Air asam jawa
3. 3/4 cawan
4. Tauhu kering (fucuk) & so-on (direndam 1 jam)
5. Kicap manis 4 sudu
6. Kicap pekat 5 sudu
7. Gula 3 sudu
8. Garam secukup rasa.

Cara Masak
1. Masukkan lengkuas dan ikan bilis yang ditumbuk ke dalam minyak yg panas. Biar sampai naik bau.
2. Masukkan bahan-bahan hiris. Tumis sampai naik bau.
3. Masukkan air asam jawa. Kacau sebati.
4. Masukkan santan. Biar sampai menggelegak.
5. Masukkan udang, kacang panjang, pedal ayam, tauhu, tempe dan kentang. Kacau rata.
6. Masukkan kicap pekat dan kicap manis.
7. Masukkan garam dan gula.
8. Biarkan kering sedikit.
9. Masukkan fucuk dan so-on yang telah dipotong-potong terlebih dahulu.
10. Masak hingga kering. Lepas tu dah bole hidang.

No comments:

Related Posts with Thumbnails